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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  07/06/2019
Actualizado :  07/06/2019
Tipo de producción científica :  Poster
Autor :  GARMENDIA, G.; PATTARINO. L.; NEGRIN, C.; MARTÍNEZ-SILVEIRA, A.; PEREYRA, S.; VERO, S.; WARD, T.J
Afiliación :  GABRIELA GARMENDIA, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; LUCIA PATTARINO, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; CAMILA NEGRIN TORRES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADALGISA MARTÍNEZ SILVEIRA, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVANA VERO, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; TODD J. WARD, United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Peoria, IL, USA.
Título :  Species composition, toxigenic potential and aggressiveness of Fusarium isolates causing Head Blight of barley in Uruguay.[Poster].
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  In: Proceedings of the Fusarium head blight Forum, December 2-4, 2018, Regency St. Louis at the Arch St. Louis, Missouri, USA.
Páginas :  p. 84.
Idioma :  Inglés
Contenido :  ABSTRACT:Fusarium Head Blight (FHB) represents one of the major constraints for barley production in Uruguay and significantly decreases grain yield and quality. FHB is also a major food safety concern because causal agents contaminate grains with trichothecenes and other mycotoxins. DNA sequence-based analyses and in-vitro toxin assessments were used to characterize species and trichothecene chemotype composition of FHB pathogens on barley grains in Uruguay. Fusarium graminearum was the dominant species (89.7%), and three other members of the F. graminearum species complex (FGSC) were identified as FHB pathogens of barley in Uruguay for the first time. Other minor FHB species included F. poae,F. avenaceum, F. pseudograminearum and an unnamed species of the F. incarnatum-equiseti species complex (FIESC). Most isolates (89.7%) had the 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON) trichothecene type. Yet, results from this study expanded the known area of occurrence within Uruguay for the nivalenol (NIV) toxin type, which was observed among isolates from three species of the FGSC, F. pseudograminearum, and F. poae. Isolates with the 3-acetyldeoxynivalenol (3-ADON) or NX-2 toxin types were not observed, although a previously published multilocus genotyping assay was updated to identify NX-2 strains. Analyses of population structure and comparisons with FHB isolates from wheat in Uruguay indicated that F. graminearum constitutes a single genetic population with no evidence of population dif... Presentar Todo
Palabras claves :  BARLEY; FUSARIUM HEAD BLIGHT(FHB); TIZÓN DE LA CABEZA.
Thesagro :  CEBADA; MICOTOXINAS.
Asunto categoría :  H20 Enfermedades de las plantas
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE102892 - 1PXIPS - DD

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  01/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  B - 2
Autor :  COZZOLINO, D.; DELUCCHI, M.I.; KHOLI, M.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA INES DELUCCHI ZAPARRART, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MOHAM KHOLI, MOHAM, International Center for Wheat and Maize Improvement (CIMMYT).; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Use of near infrared reflectance spectroscopy to evaluate quality characteristics in whole-wheat grain. [Uso de la espectroscopía de reflectancia en el infrarrojo cercano para evaluar características de calidad en trigo].
Fecha de publicación :  2006
Fuente / Imprenta :  Agricultura Técnica, December 2006, Volume 66, Issue 4, Pages 370-375.
DOI :  10.4067/S0365-28072006000400005
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history:Recibido: 17 de octubre de 2005/Aprobado: 30 de marzo de 2006.
Contenido :  ABSTRACT: The aim of this work was to explore the potential of visible (Vis) and near infrared reflectance (NIR) spectroscopy to measure quality characteristics in whole grain wheat (Triticum aestivum L.) as a tool in breeding programs. A total of 100 samples were analyzed by the reference methods for crude protein (CP), wet gluten (WG) and sodium dodecyl sulfate (SDS) sedimentation test. Whole grain samples were scanned in a NIR monochromator instrument (400-2500 nm) in reflectance. Partial least squares (PLS) were used to develop calibration equations for the quality characteristics in whole wheat. Calibration models were validated using an independent set of samples (n = 50) randomly selected from the population set. The uncertainty of the PLS models was evaluated by the standard error of prediction (SEP). The SEP obtained were 0.35% for CP, 2.04 for SDS and 4.14% for WG. It was concluded that NIR spectroscopy might be used as a screening tool to segregate early generations of wheat genotypes. At a later stage is needed to improve the accuracy of the NIR calibrations, broadening the calibration spectra with the incorporation of more genotypes and different crop years. RESUMEN: El objetivo de este trabajo fue explorar el potencial de la espectroscopía en el visible (Vis) e infrarrojo cercano (NIR) para medir características de calidad en el trigo (Triticum aestivum L.) para su uso en programas de mejoramiento. Cien muestras fueron analizadas por el método de refer... Presentar Todo
Palabras claves :  GLUTEN HÚMEDO; GRAIN QUALITY; GRANO DE TRIGO; PROTEIN; SDS; WET GLUTEN; WHOLE WHEAT.
Thesagro :  NIRS; PROTEÍNA; TRIGO; TRITICUM AESTIVUM.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13383/1/Uso-de-la-espectroscopia-de-reflectancia-en-el-inf.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE34984 - 1PXIAP - DDPP/Agricultura Técnica/2006
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